Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Idag funderade jag på mitt förhållande till mat. Mat blir ofta komplicerat för oss på något vis trots att det egentligen är något så simpelt som bränsle för kroppen. Detta har jag skrivit mer om här.

Denna gång vill jag dela med mig av tankar om hur jag vill förhålla mig till mat.
Nu tänker nog vissa av er “vadå?” mat är mat. Det är inget man har ett förhållande till. Men jo, mat påverkar oss mer än vi tror. Särskilt i dagens samhälle där vi ständigt matas med åsikter och pekpinnar om hur vi ska äta, när vi ska äta, vad vi ska äta… och så vidare.

Vilken plats ska maten få i mitt liv? Hur påverkar den mig?

Efter att ha funderat lite har jag kommit fram till några punkter som nu får bli mina riktlinjer för hur jag vill se på mat:

  1. Mat ska inte få styra mitt liv 
    Under perioder i livet har jag undvikit vissa typer av sociala sammanhang på grund av matsituationer. Livet har så mycket att erbjuda, det finns så mycket att upptäcka. Jag vill inte låta maten hindra mig från att leva livet medan jag har chansen.
  2. Mat är bränsle 
    Träna för att äta eller äta för att träna? Jag älskar att röra på mig och vara aktiv. För att kunna göra det behövs mat. Maten är och förblir min dunderhonung som ger mig energi till att leva livet fullt ut.
  3. Mat är också njutning
    Jag älskar att äta god mat. Det är sällan jag inte är glad när det är dags för en måltid. Mat ska ge mig positiv energi både fysiskt och psykiskt. Det innebär att jag äter broccoli och lax ibland, och lakrits eller Ben & Jerry ibland. Oavsett vad jag stoppar i munnen så ska det vara en njutning som får mig att må bra – utan skuldkänslor och ångest. Mat ska förgylla mitt liv!

1 kommentar

  1. De där tre punkterna skriver jag också under på! Bra formulerat. Har tidigare hört någon (med besvärlig matallergi) säga “jag äter för att leva – jag lever inte för att äta”! Det är också sant. Vi behöver mat, och kan göra det till något riktigt njutbart – men mat är inte meningen med livet!

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons