BLOGGMENY
ProteinbakverkReceptVardag

BLACK BEAN BROWNIE

Kan det verkligen vara gott att baka med bönor?

Den frågan är mer regel än undantag när en pratar om att baka hälsosamt och nämner att bönor kan ersätta mjöl. Det kan vara gott, jag lovar. Det roliga är att jag aldrig hört någon identifiera bönsmaken i mina bönbakverk. Det tar jag som något positivt! Denna gång blev mitt val av kaka en klassiker, black bean brownie. Den har ett härligt salt crunch av rostade jordnötter och en fin, kraftig chokladsmak.
BLACK BEAN BROWNIE
6-8st

1 stor tetra svarta bönor
8 dadlar
2 msk sötpotatispuré
1 tsk vaniljessens
8 steviadroppar (jag använde toffeesmak)
2 ägg
3 torkade aprikoser
1/2 dl tinade hallon
1 dl valfri mjölk
1 msk starkt kaffe
4 msk kakao
1/3 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/3 tsk bikarbonat
1 dl bovetemjöl
1 msk kokosmjöl

30g mörk choklad
2 msk kokosolja
1 dl rostade jordnötter

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en medelstor form med bakplåtspapper
2. Skölj bönorna noga, gärna flera varv. Låt allt vatten rinna bort
3. Mixa ihop alla de blöta ingredienserna i övre listan till en jämn smet
4. Rör ihop alla torra ingredienser i nedre listan till en fin mjölblandning
5. Smält chokladen över vattenbad och rör i kokosoljan mot slutet
6. Vispa ner mjölblandningen i bönsmeten, rör om ordentligt
7. Rör slutligen ner den smälta chokladen tillsammans med nötterna. Smeten ska vara rätt tjock i konsistensen. Smaka av och tillsätt kakao/sötning efter smak
8. Grädda i mitten av ugnen i 18-22 minuter beroende på hur kladdig du vill ha din brownie. Ätes gärna med hallon och kokos

Annons

2 kommentarer

Lämna en kommentar