Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Min träningTräningsinspiration

5 KNEP FÖR ATT BEMÄSTRA PULL UPS

1. Frekvens
En av de främsta framgångsfaktorerna för att utveckla styrka är frekvens. Denna bit är generellt det gemene man har svårast att genomföra. Att träna pull ups en gång per vecka kommer troligtvis inte ge resultat så snabbt som du förväntar dig. Lägg in någon typ av pull ups-träning tre gånger per vecka och dina framsteg kommer att bli betydligt mer märkbara.

2. Träna excentriskt
Forskning visar att det är mer effektivt att träna excentriskt för att utveckla styrka (källa). Excentrisk träning (även kallad negativ träning) innebär att du fokuserar på den bromsande fasen av rörelsen. I pull ups är det alltså då du går från att ha böjda armar till att sänka ner kroppen och hänga med raka armar. Du är starkare i den excentriska fasen. Om du i dagsläget inte orkar dra dig upp med din egna kroppsvikt kan du testa att hoppa upp så att du har hakan ovanför stången och sedan försöka hålla emot så mycket du kan på nervägen. Hoppa sedan upp igen och håll emot på nervägen igen. Målet är att kunna bromsa den negativa fasen så mycket som möjligt så att du får mycket tid av muskelavktivering.

3. Kompletteringsövningar
Självklart är ditt huvudfokus att träna på pull ups om det är just det du vill bli bra på. Men glöm inte kompletteringsövningar. Några exempel på övningar att lägga in vid sidan är: lat pulldown, stångrodd och marklyft

4. Återhämtning
Frekvens är som påpekat viktigt för progression. Det kluriga är att återhämtning är precis lika viktigt. Det är när vi vilar som kroppen reparerar muskelskadan och bygger upp sig starkare. Balansen mellan bra frekvens och överträning är hårfin. Mitt råd till dig är att inte fokusera på flera olika saker samtidigt. Om du exempelvis fokuserar på att bli starkare i knäböj samtidigt som du vill fokusera på pull ups kan det bli svårt att få in frekvens och återhämtning i ditt träningsprogram.

5. Ha en passare
Något jag själv tycker varit effektivt för att klara av pull ups med kroppsvikt är att ha en passare till hjälp. Alltså en person som hjälper dig genom att lyfta dig uppåt (håll förslagsvis i knäna och lyft uppåt), jobba sedan excentriskt ner. På detta vis behöver du inte ha gummiband eller andra hjälpmedel och passaren kan justera motståndet så att du får kämpa så mycket som möjligt med din egen styrka. Du får även en fri rörelsebana som tillåter dig att öva på tekniken i lyftet mer korrekt.

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons