Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
ProteinbakverkReceptVegan

MUFFIN MED KARAMELLISERAT ÄPPLE OCH JORDNÖTSCRUMBLE – vegan

Det är skillnad på äpplen och äpplen. Ett mjöligt, torrt äpple kan vara en pina att äta. Ett saftigt, krispigt, sötsurt äpple är däremot rena godiset. Min favoritäppelsort är helt klart Pink Lady. De uppfyller alla krav på det perfekta äpplet. Såklart är det också lite dyrare än de andra äpplena (smakar det så kostar det). Denna vecka var det däremot extrapris på just Pink Lady, så jag passade på att köpa lite extra. När jag kom hem med lite för många äpplen så började receptidéer på äppelbakverk poppa upp i skallen. Resultatet?

Muffins med karamelliserad äpple och jordnötscrumble. Precis lika gott som det låter.

Detta recept blev riktigt storslaget. Kombinationen av sött, salt och syrligt blev bra. De blev riktigt saftiga. En fin sötma utan bismak av sötningsmedel. Mjuka goda äppelbitar som blandas med härligt jordnötscrunch. Jag tror ni fattar grejen. Gå och baka nu.

MUFFIN MED KARAMELLISERAT ÄPPLE OCH JORDNÖTSCRUMBLE
4 MUFFINS
1 chiaägg*
1 dl havremjöl
2 msk mandelmjöl
2 msk sockerfritt äppelmos
2 msk sötpotatis/dadelpuré
1 msk smält kokosolja
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1 tsk stevia
3 msk sojamjölk

1 äpple
1 msk kokosolja
1 msk rissirap (fibersirap, honung eller agavesirap går lika bra)
1 msk jordnötssmör
0,7 dl torrostade hackade jordnötter
1 tsk kanel
1 nypa salt

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Mixa alla ingredienser i övre kolumnen till slät smet. Smaka av och tillsätt ev. mer sötning eller kanel om så önskas.
3. Hacka äpplet i små tärningar. Stek äpplet på medelhög värme tillsammans med kokosolja, sirap, jordnötssmör, kanel och salt. Det ska få en härlig gyllenbrun färg och äpplet ska börja mjukna lite, detta tar ca 3 minuter. Rör ner jordnötterna.
4. Fördela muffinssmeten i formar och toppa med 1 msk av äppelsmeten i varje form.
5. Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska vara gyllenbruna på toppen och när du gör sticktestet ska stickan komma upp ren och fin. Låt svalna på galler.

*Chiaägg gör du enkelt genom att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå i ca 15 minuter så att du får en geleliknande blandning. Vanligt ägg går lika bra – men då är receptet inte längre vegan. 

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons