Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lunch / MiddagReceptVardagVegan

Hemmagjord currypaste

I Bali var vi på en balainesisk matlagningskurs där vi fick lära oss en hel del om deras matkultur och laga sju av deras traditionella maträtter. Det jag tycker var mest intressant var hur de använder kryddor på ett helt annat sätt än vi gör i Skandinavien. Till de flesta rätter gör de sin egen currypasta genom att mortla kryddor och nötter som de sedan steker i olja för att få fram så mycket smak som möjligt. Det blir visserligen en något längre tillagningsprocess men OJ vad gott det blir!

Jag gjorde en egen variant av currypasta häromdagen och resultatet blev min godaste kokoscurry någonsin.
Hemgjord Currypaste
1,5 tsk färsk riven gurkmeja
2 tsk hackad chili
20g rostade jordnötter
3 macadamianötter
1 tsk salt
1/2 tsk citrongräs (krydda på burk)
1 tsk riven ingefära
1 tsk pressad vitlök
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
3 msk rapsolja
2 msk kokossocker

Gör såhär

  1. Mortla alla ingredienser förutom rapsolja och kokossocker
    2. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme
    3. Häll i kryddblandningen och kokossockret och låt puttra i 3-4 minuter.
    4. Häll kryddblandningen i en bunke och mixa till en slät paste. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs
    5. Förvaras i kyl i upp till två veckor. Används som vilken curry paste som helst, funkar utmärkt i wok eller grytor

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons