Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Min träningVardag

MIN DIET – VAD ÄTER JAG? + UTVÄRDERING

Tre veckor på diet är gjorda och det är dags för utvärdering. Diet kopplar många direkt till viktnedgång men så är inte fallet för mig. Mitt kostprojekt handlar om prestation, inte viktminskning. Läs mer om detta i mitt tidigare inlägg.


I denna utvärdering kommer jag att sammanfatta de huvudsakliga frågor ni har ställt till mig. Jag kommer att besvara följande frågor:

  • Vad har du ätit?
  • Tips på hur man kommer upp i 3000kcal/dag med bra mat utan att det blir för mycket volym
  • Vilka förbättringar ser du efter dieten?

    Det är roligt att många av er är intresserade av kost och velat följa mig i detta projekt. Nu kör vi den stora utvärderingen!

  • Vad har du ätit?
    Dieten var fokuserad på ett högt intag av kolhydrater eftersom fokus låg på prestation. Översiktligt bestod mina mål av:
    Frukost: Gröt på 80g havregryn, vassleprotein, mjölk, frukt, nötter och jordnötssmör
    Lunch: Potatis och bönor med grönsaker och avokado eller olja
    Middag: Kycklingfilé med 100g ris (okokt vikt), grönsaker och olja/majonäs som fettkälla
    Kvällsmål: Samma som frukosten, alternativt smoothie bowl som görs av samma ingredienser

    Det är alltså relativt få och stora mål som ligger på ca 700-800kcal per måltid.

  • Tips på hur man kommer upp i 3000kcal/dag med bra mat utan att det blir för mycket volym
    Detta problem har jag själv brottats med mycket tidigare men känner nu att jag börjar hitta lösningen. För mig funkar det bra att:
    – Fördela måltiderna bra över dygnet
    – Våga tänka annorlunda! Ibland behöver man bortgå lite från de generella kostråden för att lyckas få i sig alla kalorier. Med detta menar jag inte att man ska äta kakor istället för mat, snarare saker som att man kan äta vitt ris istället för fullkornsris eftersom det inte mättar lika länge.
    –  Lägg in bra fetter! Hitta fettkällor som du gillar, här går det enkelt att få in extra kalorier. Nötter och jordnötssmör är mina favoriter.
    – Skippa tallriksmodellen. Självklart ska vi alla äta frukt och grönt men när man äter stora volymer är det svårt att hålla sig till tallriksmodellen, det blir extremt stora mängder grönsaker. Detta blir svårt för magen att processa.
  • Hur svarar kroppen på dieten?
    Jag är väldigt nöjd med resultaten!
    – Prestationsmässigt är det för tidigt att utvärdera, men styrkan under denna tidsperiod har absolut utvecklats och jag har orkat öka min träningsvolym
    – Mensen är tillbaka efter flera års uppehåll! Mina hormoner verkar alltså gilla denna kosthållning.
    Viktmässigt står jag stabilt på mina 59 kg, men jag känner mig mindre svullen i kroppen och mindre vätskefylld
    – Hittills ingen märkbar skillnad i min energinivå
    – Hittills ingen märkbar skillnad i min hy

    I nästa inlägg kommer jag berätta om lärdomar jag tar med mig från dieten och framtidsplanen för min kost. Stay tuned och ha en fin vecka min vänner! 

2 kommentarer

  1. Spännande! Har själv inte haft mens på två år. Gissar att det beror på träningsmängden och kosten. Är långdistanslöpare och vet att det för många tjejer är en konsekvens att mista mensen. Skulle gärna vilja ha tillbaka den men utan att behöva lägga på mig många kilon. Vad tror du gjorde att din mens kom tillbaka? Det ökade kaloriintaget eller generellt “bättre kosthållning”?

    1. Hej Ellie!
      Jag ökade mängden “husmanskost” i min kosthållning, och såg till att äta ordentligt av fett och kolhydrater. Mitt energiintag ökade lite men inte alls mycket, jag har inte gått upp mycket i vikt men kanske 1-2 kg under sammanlagt flera veckors tid. Jag tror att nyckeln för mig har varit att äta bra ordentlig mat varje dag och inte utsätta kroppen för energiunderskott. Stor lycka till, ta hand om dig!

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons