Elsa Hassler
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Vardag

5 TIPS I MATAFFÄREN

Något vi alla har gemensamt är att vi måste gå till mataffären regelbundet. Tycker du att det är roligt eller ett tråkigt måste? Har du reflekterat över hur din handlingsrutin ser ut?

Du kan göra stora förändringar i din kosthållning och ekonomi genom att göra aktiva val i mataffären. I grund och botten kommer allt ner till planering. Här får du 5 smarta handlingstips.

  1. Skriv en handlingslista. Om du vet vad du ska handla redan innan du går in i affären så minskar risken för att du handlar saker du egentligen inte behöver. Du följer din handlingslista och kommer hem med matkassar fyllda med just det du gick dit för att handla.
  2. Undvik att småhandla. Pengarna springer iväg snabbt när vi går och småhandlar varje dag. Vi handlar gärna på oss något extra vid varje köp och i slutändan blir den totala matkostnaden högre än nödvändigt. Planera kommande veckas mat under helgen innan och försök att hålla dig till 1-2 besök i mataffären per vecka.
  3. Handla säsongsbaserat. När du handlar efter säsong får du de bästa råvarorna som finns för tillfället. Detta handlar främst och frukt och grönt. Det är smart för miljö och plånbok, och dessutom gynnsamt för att få så näringsrika råvaror som möjligt eftersom de är helt färska. Gör en snabb koll på internet om du är osäker på vilka livsmedel som är i säsong just nu.
  4. Gå inte till affären hungrig. Denna klassiker kan vi nog alla relatera till. Det typiska exemplet när en går till affären en sen eftermiddag efter jobbet, hungrig och trött. Risken att det slinker ner en och annan choklad är betydligt större vid denna handling jämfört med om du går till affären pigg och mätt.
  5. Läs annonsbilagan. All reklam som dimper ner i brevlådan är faktiskt inte skräp. Veckobilagorna från mataffärerna är några av de få som jag läser. Kolla upp vilka av dina standardvaror som är på extrapris denna vecka och passa på att handla dom när de är till nedsatt pris. Här kan du spara in mycket på matkontot!

Lämna en kommentar

instagram

Empty instagram token...
Annons
Annons