BLOGGMENY
Lunch / MiddagReceptVegan

Pajskalet som är fiberrikt, glutenfritt och veganskt

Det är få som lyckats gissa sig till basingrediensen i mina matpajer. En ingrediens som kan ersätta vetemjölet, ge ett knaprigt pajskal och en nötig smak. En ingrediens som är otroligt mångsidig, näringsrik, ekonomisk och klimatsmart. En ingrediens som du alltid hittar i mitt skafferi. Kikärtor.

Smidigt, gott och enkelt är det att göra ett pajskal av kikärtor som sedan kan fyllas med valfri stanning. Kyckling, lax eller kanske vegetariskt. Pajskalet i sig är proteinrikt och med en äggstanning kan det nästintill kännas överflödigt med kött.

PAJSKAL PÅ KIKÄRTOR
1 tetra kokta kikärtor (230g avrunnen vikt)
1 dl sojamjöl
0,25 dl olivolja (eller raps om du föredrar neutral smak)
1/4 tsk salt
olja och sesamfrön till att bröa formen

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°C. Pensla en springform med olja och bröa den med sesamfrön eller mandelmjöl
2. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Kör i en blender tillsammans med sojamjöl, olivolja och salt. Det ska bli en fast slät degklump
3. Tryck ut pajdegen med fingrarna i springformen, använd lite mjöl på händerna för att undvika klet
4. Nagga skalet med en gaffel och grädda i mitten av ugnen till gyllenbrunt, ca 17-20 minuter.
5. Låt svalna innan du fyller skalet med valfri fyllning och grädda i ugnen igen

Annons

Lämna en kommentar